Carrot Cup Cake

Akhirnyaaa... selepas menerjah lagi ke blog kak ita masam manis, dapat jugak resipi carrot cup cake yang sedap nihh.. memang x dinafikan - series sedap beb! Sila cuba - ceywah.



 kali ni x buat kek seketul - kita buat cupcake style. lagi senang. amek satu ngap terus. hehee...



 total 16 cupcake ni - untuk sebiji kek seberat sekilo ye puan2 - cececee... pepandai je aku kann....




  selepas di masak selama 30 minit - bau dia - huiyoooooo... menikam sukma beb!




 hias dengan cream cheese icing - memang terbaekk lah! - tapi design aku macam caca marba kan? isy isy isyyyyyy....



 close up - macam budak2 tadika buat rekaan je. huh.



 nampak tak lawa lak kalo tak de hiasan - so, kita tambah walnut atas dia. 



 patutnya hiris kecik2 - ni besar gedabak aku letak - ehehe... malas nye pasal..



selepas di hias - sejukkan - kemudian - ngap ngap soyyyyyyyyyyyyyy!!





 ni kek coklat bercheese - tempahan from angah sefamily - tq ye...
































































last but not least




















































































































 acip : "apa lagi...?"

hijjaz : "kau apehal...?"

ibu : - dush-dush - "kena masuk skolah askar bebudak nii....."




















.


















 

kek coklat ber cheese

selepas berblog walking ke blog kak masam manis, teruja betul tgk kek devil's food chocolate cake dia... huiyooo... nampak mengghairahkan betul. ops... hehee...

so, ni kali yg ke 3 masak kek ni - memang sangat best! resipi nanti sila lah klik kat link atas tu ye..



 ni rupa kek yang dah masak dan diletak topping cream cheese berperisa oren... nyum nyummm...



 my loyal assistant - peneman setia teman masak memasak dari kecik sampai ke besor..



 lagi gambo kek. ni tak habis deco lagi..



 my hencem boy - hijjaz in da house...!!



 ini budak makan lebihan kek - dia lagi suke kek yg takde cheese - dia geli.



 selepas diletak coklat ganace - berkilat you....



kesimpulannya : kek ini sangat sedap. sila try. for beginner - memang akan menjadi. ceywah.



























.

 




apam polkadot

try resipi baru sebab aritu opismate - jan - bagi apam polkadot. sedappp sangat. so, kita yg suka2 ati nak menerai ni - masak la jugak apam. tapi x la menjadi. asal boleh ditelannnn... hehee...

jum kita usha2 gambo ye kengkawan...

resipi asal : aku dapatkan kat myresipi - tq sheely!!



 adunan yang dah dibahagikan kepada 3 warna - merah, hijau n kuning... nampak cam aiskrim lak kan...



 piping bag kecik ni untuk buat dot2 dia...



piping bag besar untuk isi dalam bekas apam nanti..


 
 selepas di isi dalam bekas muffin kecik dan dihias dengan dot2 - cam budak2 skolah je kann...



 lagi gambo apam polkadot belum masak.



 kaler merah n kuning bergabung... macam bendera selangor lak...



 apam yang dah dimasak - teruk betul rupanya. berlubang2 - tak berseni langsung...



 apam merekah...



 yang ni isi filling blueberry - memang sedap ada filling. 



 lagi gambo yang lain2 - dah malas nak buat dot2 - aku buat abstrak aje. senang. 



 close up




tapau untuk kitorang - ngap 1, 2 dan seterusnyaaaaaa.... hehee




cuba lah try resipi tu. memang senang dan sedap. ceywah.












.

 



































 

Donut

Frust betul masak donut sejak dua tiga menjak nih. ntah kenapa asik x menjadiii je. geram aku. lenkali aku kena g kursus masak donut lah - biau pandai. huhuu...

So, ni lah cerita 2 minggu lepas - tatkala boring di petang hari cuti. aku cuba2 satu resipi ni - from fatinsuhana. Walaupun resipi dia pau goreng - tapi aku guna gak untuk buat donut. hahaha - suka2 ati nak ubah resipi orang kan...



 ni antara donut yg belum digoreng. nampak cantik je kan..? tapi hakikatnya - aku, tepung dan dulang tu je yang tau.... iskkk...




 in the wok - memula masuk dalam kuali - aku dah cuak - apsal x kembong2 ni? arghhhhhhhh.... tensennnn...



 hasil selepas digoreng - alhamdulillah... jadik jugak lah walaupun x kembang sangat... sedih tau - 3 jam tunggu dia naik - tp x naik2. yg naik - darah akuu...!!



 konon nak buat cam dunkin donut - kita celup2 ngan cokelat - rupa ada, rasa cam nak bakoooo jee!!



close up - resipi coklat ganace from kak ita - best!




kesimpulannya - kena berguru dulu untuk memasak. kalau tak - nangis dalam hati je lahhh...






















































































erk. tah pape kan.... hihi...
















.


 

 

renungan di hari jumaat

http://4.bp.blogspot.com/-m8asR6jNEN8/T3a79tTvunI/AAAAAAAADEU/YBkEt5tMGa0/s640/3.png

terima kasih kepada blogger Yuyu Zulaikha untuk kata2 yang sangat indah ini.... 









.

 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...