Budak Tong Gas

Sepanjang ketiadaan ibu dirumah, maka ayah yang akan menjaga 2 budak kecik ni.




jam 8.00 pagi :

ibu : "ayah, nanti tlepon kedai gas - hantar 2 tong. gas dah abis..."
ayah : "ok.."



jam 10.30 pagi :

ayah : "hijjaz, acip - tolong ayah"
hijjaz : "ok"
acip : "otey!"

ayah : "nah, ambik sorang satu..."
hijjaz, acip : "appeee niii....??"




gamba ni di MMS jam 10.30 pagi.... ksian bebudak ryukendo - tak pasal2 jadik model tong gas... 
hew hew hewww..... 







 

Saya budak suka belajar...

Salam sejahtera smuaaaaa..!!!

Hijjaz first passport picture.

Entry khas untuk anak bujang sulung ku - Muhammad Hijjaz bin Mohd Hasril. Ini gambar hijjaz 4 tahun nak masuk umur 5 tahun. Sangat hensom dan menawan jiwa ibu n ayah.

Moga menjadi anak yang baik dan mendengar kata - walaupun kadang2 hijjaz slalu buat ibu n ayah gerammm je...




"aiii.... nama saya hijjaz, saya suka sangat belajar. Saya nak pegi skolah... tapi acip nak pegi mana nanti...??" 


ibu : "acip pulak yang dirisaukan... ih ih ihhhhhhhh..."






Budak-budak zaman sekarang...

Dah lama tak post gambo anak2. Tup2 dah beso dah ha...



acip : "nama saya acip. saya budak yang nakal... (ibu yg kata). tapi saya baikkkkkk..."




 hijjaz : "saya hijjaz. saya dah besar. boring la amik gamba cam nih.."




 acip : "haiiyyyyy..!! acip kembali lagiii... hehee.... lawa tak gigi saya..?"

  


acip :  "ni gamba kami berdua. abg hijjaz memang suka amik gamba senget2... konon hensem la tuuu..."




hijjaz : "abg hijjaz memang hensem pe.. acip je yg sombong x mo tgk camera ibu yang cap ayam tuh.."





ibu : "hampehhh.... sempat gak anak2 kutuk ibu eaa...."






















.






Balik balik carrot cake.

mintak maap lah ye... blog ni bukan tahap bersawang lagi dah. ni dah kire blog usang tahap dewa dah ni... heheee...

bila ada masa - kita update. tapi kan, bila nak ada masa?

gulp.







Carrot Cup Cake

Akhirnyaaa... selepas menerjah lagi ke blog kak ita masam manis, dapat jugak resipi carrot cup cake yang sedap nihh.. memang x dinafikan - series sedap beb! Sila cuba - ceywah.



 kali ni x buat kek seketul - kita buat cupcake style. lagi senang. amek satu ngap terus. hehee...



 total 16 cupcake ni - untuk sebiji kek seberat sekilo ye puan2 - cececee... pepandai je aku kann....




  selepas di masak selama 30 minit - bau dia - huiyoooooo... menikam sukma beb!




 hias dengan cream cheese icing - memang terbaekk lah! - tapi design aku macam caca marba kan? isy isy isyyyyyy....



 close up - macam budak2 tadika buat rekaan je. huh.



 nampak tak lawa lak kalo tak de hiasan - so, kita tambah walnut atas dia. 



 patutnya hiris kecik2 - ni besar gedabak aku letak - ehehe... malas nye pasal..



selepas di hias - sejukkan - kemudian - ngap ngap soyyyyyyyyyyyyyy!!





 ni kek coklat bercheese - tempahan from angah sefamily - tq ye...
































































last but not least




















































































































 acip : "apa lagi...?"

hijjaz : "kau apehal...?"

ibu : - dush-dush - "kena masuk skolah askar bebudak nii....."




















.


















 

kek coklat ber cheese

selepas berblog walking ke blog kak masam manis, teruja betul tgk kek devil's food chocolate cake dia... huiyooo... nampak mengghairahkan betul. ops... hehee...

so, ni kali yg ke 3 masak kek ni - memang sangat best! resipi nanti sila lah klik kat link atas tu ye..



 ni rupa kek yang dah masak dan diletak topping cream cheese berperisa oren... nyum nyummm...



 my loyal assistant - peneman setia teman masak memasak dari kecik sampai ke besor..



 lagi gambo kek. ni tak habis deco lagi..



 my hencem boy - hijjaz in da house...!!



 ini budak makan lebihan kek - dia lagi suke kek yg takde cheese - dia geli.



 selepas diletak coklat ganace - berkilat you....



kesimpulannya : kek ini sangat sedap. sila try. for beginner - memang akan menjadi. ceywah.



























.

 




apam polkadot

try resipi baru sebab aritu opismate - jan - bagi apam polkadot. sedappp sangat. so, kita yg suka2 ati nak menerai ni - masak la jugak apam. tapi x la menjadi. asal boleh ditelannnn... hehee...

jum kita usha2 gambo ye kengkawan...

resipi asal : aku dapatkan kat myresipi - tq sheely!!



 adunan yang dah dibahagikan kepada 3 warna - merah, hijau n kuning... nampak cam aiskrim lak kan...



 piping bag kecik ni untuk buat dot2 dia...



piping bag besar untuk isi dalam bekas apam nanti..


 
 selepas di isi dalam bekas muffin kecik dan dihias dengan dot2 - cam budak2 skolah je kann...



 lagi gambo apam polkadot belum masak.



 kaler merah n kuning bergabung... macam bendera selangor lak...



 apam yang dah dimasak - teruk betul rupanya. berlubang2 - tak berseni langsung...



 apam merekah...



 yang ni isi filling blueberry - memang sedap ada filling. 



 lagi gambo yang lain2 - dah malas nak buat dot2 - aku buat abstrak aje. senang. 



 close up




tapau untuk kitorang - ngap 1, 2 dan seterusnyaaaaaa.... hehee




cuba lah try resipi tu. memang senang dan sedap. ceywah.












.

 



































 

Donut

Frust betul masak donut sejak dua tiga menjak nih. ntah kenapa asik x menjadiii je. geram aku. lenkali aku kena g kursus masak donut lah - biau pandai. huhuu...

So, ni lah cerita 2 minggu lepas - tatkala boring di petang hari cuti. aku cuba2 satu resipi ni - from fatinsuhana. Walaupun resipi dia pau goreng - tapi aku guna gak untuk buat donut. hahaha - suka2 ati nak ubah resipi orang kan...



 ni antara donut yg belum digoreng. nampak cantik je kan..? tapi hakikatnya - aku, tepung dan dulang tu je yang tau.... iskkk...




 in the wok - memula masuk dalam kuali - aku dah cuak - apsal x kembong2 ni? arghhhhhhhh.... tensennnn...



 hasil selepas digoreng - alhamdulillah... jadik jugak lah walaupun x kembang sangat... sedih tau - 3 jam tunggu dia naik - tp x naik2. yg naik - darah akuu...!!



 konon nak buat cam dunkin donut - kita celup2 ngan cokelat - rupa ada, rasa cam nak bakoooo jee!!



close up - resipi coklat ganace from kak ita - best!




kesimpulannya - kena berguru dulu untuk memasak. kalau tak - nangis dalam hati je lahhh...






















































































erk. tah pape kan.... hihi...
















.


 

 

renungan di hari jumaat

http://4.bp.blogspot.com/-m8asR6jNEN8/T3a79tTvunI/AAAAAAAADEU/YBkEt5tMGa0/s640/3.png

terima kasih kepada blogger Yuyu Zulaikha untuk kata2 yang sangat indah ini.... 









.

 

makan makan di opis

dek kerana dah lama tak buat makan-makan kat opis, kitorang pun decide nak buat pot luck - kongsi makan ramai2. sangat best wehhh....

timo kasih kepada semua yg menjayakan majlis - ceywah. tq kak nor, anis, izwan, yusman. layanzzz gambo...



 di ruang opis yang kecik comel ni lah tempat kitorang buat makan2 - kesian kan.... huhuuuu...



 antara yang sempat disnap - bahan2 bihun sup - bekerja keras malam tadi sampai kena marah budak2 kecik kat umah tu.. hehe.. yes, aku lah ibu yg kejam ituuu...



 puding buah2an dari anis - sangat sedap. tq anis!



 kek coklat dari izwan punya ehem2 - hehe... semoga cepat bertemu jodoh ye wan... ngeeee...



 ketupat mini - hasil kerja kak nor n yusman. 



 aik...? gambo pinggan mangkuk sudu garfu pun amek jugakk..?? ish ish ishhh...



 rendang ayam kak nor masak + ketupat. sedap giler beb! 
pesanan penaja : "kak nor, nanti buat la lagi...he he heeeeeee"



 lontong from yusman n wife. ingat dak man masak - rupe2nya jadi co-chef ajer... ahakss... 



 muffin cup cake from adik anis. sedappp - leh tempah untuk majlis ni kengkawan... 



 gambo lagi - sesi makan2... amboiii pak man - macam org buat audit je. rubi n iem borak2 mcm kat kedai kopi je tuhh...  hehee...



 meh makan kek coklet!



 gambo muffin n coklat ben 10 + upin ipin (tempah kat anis - utk birthday acip)



 lawanya... sayang nak makan...



okehs... tu aje nak share. anyway, tq allz - kenyangggggggggggggg sangatt...!


























































alhamdulillah.....

















.


 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...