Keje baru

Salam..

Tak tahu nak kata, best ke tak keje baru ni.
eh, lupa nak intro
hehe..

aku dah tukar tempat keje baru
kat spital kot

haha..

tah pape.

ok, tinggal dulu ea..

nanti jumpa lagi..



Home Made Pizza, Pau, Eggless Chocolate Cake, n not to forget - Hasif n Hayat

Himpunan banyak aktiviti dalam satu tajuk entri.. haha.. Maleh sangat nak bukak blog ni.. Nak taip laaagi la maleh.. So, meh le tgk gambo bersubtitle.. hehehee..

Anyway, semua rancangan masak2 ni dah lama berlalu, baru teringat nak masuk dalam blog..



 Pizza in the making - doh buat sendiri, macam biasa resipi belasah suka hati aku.. hehee..
cuma kat sini topping tu aku bli sos pasta dari Adabi.. Sangat berperisa dan sedapp.. 



 Selepas dibakor idup2 dalam oven..



 potong pizza guna pisau biasa - susah gile kot.. nak potong guna pizza cutter tak terbeli2 pulak.. ish. boleh la tuu... banyak nau komen. hehe..



 1 slice pizza




Gambar bawah ni adalah cubaan berani mati untuk try satu resipi pau gebu dan lembut.. Memang mabeless..!! boleh refer kat sini yeh - Pau Bagus

 masa letak pau ni - belum kembang lagi. so confident giler letak rapat2..



 ni kejadian selepas dikukus. perghh.. gobu2.. 
ops. maafkan atas ketidaklicinan pau tersebut... tangan dah longuh uli, tu yg berkerepot2 kulit pau.. ekekeke...



buat pau inti kelapa.. aduh mak sedap betul.. cuma tekstur pau aku tu tak sehalus kedai punya la.. hehe.. asal boleh telan, alhamdulillah... 




Sekarang ni musim memasak tanpa telur.. so, aku ada lah google beberapa resipi kek yang dimasak tanpa telur.. satu2nya resipi yang paling senang dan sedap - Eggless Chocolate Cake. Memang x menyesal cuba lah.. Tak de mixer pun boleh dapat kek yang sedap.. 

Tapi sebelum tu, mintak maap lah ye.. gambo kek seketul x sempat nak snap.. dah kena ngap dengan lajunya.. haha...

 ini lah baki yang tinggal.. tapi korang agak2 lah rupa kek tu cemane ye.. hehe..



 First time cuba topping sendiri - 400 g Coklat masakan beryl's + 1 tin susu cair + 1/2 buku butter.
sangat2 sedap..! memang seswai di gandingkan dengan kek nih.. 



 close-up tekstur kek.. walaupun x de telur, tapi still gebu.. cuma kalau ikut resipi ni, kalau x suka manis, boleh kurangkan jumlah gula tu..

memang heaven kalau dapat makan kek coklet kan..? hihi...



- last -

 ini budak sangat cepat lapar.. kunci pun boleh dirasa2.. agaknya kalau kunci tu lembut, mau dah masuk dalam perut tu...



hayat sehabis boleh nak cuba tgk kamera tu dekat2.. ko dah kenapa dikk....



 2 orang budak yang tak boleh dekat. asal dekat je bercakar.. adoiyaii... rupa pun dah nak sama dah ni.. bulat je kepala memasing kan.. hehe..



 acip enterframe.. 




ok, tu je lah setakat ni.. sebulan sekali update lah ye.. hahaha..

tata..





kek marble

cubaan memasak lagi.. kali ni kita cuba masak kek. dah lama sangat rasanya x masak kek. last pun tahun lepas, buat kek karot... huhu..

kali ni kita cuba masak kek marble.. resipi pun google juga nih.. time kasih pada penyumbang resipi, Kek Marble Fiza's Cooking - resipi awak sangat2 membantu..

kali ni aku akan bagi resipi ikut cara aku lah ye.. sebab ada bahan yang tak ada..

sebelum tu, meh layan gambo dulu..


 ini kek marble yang dah siap dilayer2 kan.. konon nak tiru org lain nyer skill la ni.. hehe..



 penonton dan pemakan yang setia.. x sabar2 nak makan dah ni.. silap loyang kek tu besar sangat lah, x gebu kek tu jadi nya.. huhu..



maafkan lah kejadian kek yang super rangup kat tepi2 kek tu.. huhu..



 start masak kol 10++ pm, selesai masak dan boleh potong jam 12 am, yang x menahan, hayat leh pulak tak tido masa tu - nak makan kek jugak. ishh.. layankan je lah.. tu yang potong kek macam hilang kawalan tu.. hehe..


resipi kek marble my style:
250gram butter/marjerin
1 1/2 cawan gula pasir/castor
2 cawan tepung gandum
5 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh baking powder
100ml susu segar
1 sudu besar serbuk koko
 
cara2nya;
1. mix butter/marjerin dengan gula sehingga kembang dan gebu
2. kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji sehingga sebati dan kembang
3. masukkan esen vanilla dan baking powder
4. setelah sebati, masukkan tepung berselang-seli dengan susu sedikit demi sedikit dan teruskan mix lagi
5. setelah adunan siap, bahagi 2 - satu adunan campurkan serbuk koko.
6. masukkan adunan dalam loyang kek yang telah disapu dengan marjerin/baking paper secara berselang seli. mula2 masukkan adunan plain - coklat - plain - coklat.. sehingga habis
7. bakar dalam oven yang telah dipanaskan selama 45minit - 1 jam, 175C

siap..!!




cubaan memasak roti sarang lebah

- ini adalah entri tertunggak, berzaman dalam draf. baru arini tergerak nak publish.. hehe.. -


arini sangat tenang.. jauh dari kesibukan dan keresahan hati.. tak terkejar masa untuk g keje, utk siap2 macam selalu.. sebabnya arini ni kita cuti daa.. hehheee...

cuti unplanned, main terjah je.. kalau lah opis tu opis aku, mau aku bagi cuti kat semua orang.. weehuuuuu..!! so, untuk mengisi masa lapang ni, meh la kita update blog. sian blog ni, slalu sangat dipingggirkan.. dah macam tak de blog dah kekdahnya.. almaklum aje, kita bukan blogger fulltime.. hanya sekadar nak join dunia tanpa sempadan ni je..

aritu ada la menerai roti sarang lebah ni. dok famous bebeno.. tgk macam sedap je..

so, aku pun try la google resipi.. sedap memang sedap, tp roti aku agak kejung sikit.. hehe.. sebab banyak sangat tepung kot.. tapi tak pe, kita boleh cuba lagi lenkali..

so, jom le tgk gambo.. resipi x de, tp korang boley google utk dapatkan resipi ni..



 doh roti yang selamat dibulat2kan dan ditempatkan dengan jayanya dalam bekas pembakar..


 selepas 20 minit, maka terhasillah roti ni.. silap letak jarang2, tu yg roti nampak x gebu..



 setelah dialih ke dalam bekas lain, untuk memastikan roti tak keras kejung.. hehe..



 asingkan sikit untuk makan dengan sos butterscotch.. aduh mak sedapnya... 
tetapi! diingatkan disini bahawa sos tu perlu likat sikit untuk rasa yang lebih umph..!

dah macam iklan tv pulak.. hehe..





so far, mana-mana resipi untuk roti ni memang best untuk dicuba, cuma perlu ikut bahan dan step2 yang diberitahu.. jgn nak derhaka sangat eh.. huhu..






LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...